1e Berap 2020

Programma's

Programma 3: Sociaal Domein

Dethon

De doelstelling om in het eerste jaar van de transformatie 30 extra mensen te detacheren staat door de Corona-crisis onder druk. Ondertussen wordt wel het hele bestand van medewerkers dat graag gedetacheerd wil worden (ongeveer 40) en medewerkers die detacheerbaar zijn verder in kaart gebracht. Deze medewerkers komen in aanmerking voor het ‘ Werk sterk’ programma dat nu noodgedwongen tijdelijk is stilgelegd. Dit programma is samen met Scalda opgezet en bestaat uit groepslessen en individuele coachingsgesprekken. Het programma is gericht om persoonlijke ontwikkeling en arbeidsvaardigheden met als doel intern door te stromen naar "groen" of "cleaning" of detachering bij een reguliere werkgever. Dethon werkt samen met het werkservicepunt om detachering te realiseren. Zo wordt het instrument 'inclusieve arbeidsmarkt analyse' ingezet om te kijken welke taken binnen een bedrijf eenvoudig zijn en vaak terugkomen en geschikt voor de doelgroep.

Re-integratie mensen Participatiewet
Tot het moment van de start van de crisis, en met name de eerste twee maanden van dit jaar is de instroom gestaag toegenomen voor trajecten werkend re-integreren. De werkwijze is verbeterd. Door de grote afstand van de arbeidsmarkt is doorstroom naar betaald werk voor veel kandidaten een te grote stap.   Mogelijk dat door de crisis de instroom in de bijstand zal toenemen en dat er dan ook kansen ontstaan om kansrijkere mensen via een traject weer terug naar werk te brengen.

SWV collectief vervoer Zeeuwsch-Vlaanderen
In december 2019 werden de ambtelijke voorbereidingen gestart t.b.v. de aanbesteding van een nieuw vervoerscontract per 1 augustus 2020. Dit traject werd begeleid door Forseti. Conform de procedure werd, uit een drietal aanbiedingen,  CITAX BV geselecteerd als zijnde de meest gunstige aanbieder waaraan m.i.v. het nieuwe schooljaar het leerlingenvervoer gegund wordt. In de tussenliggende periode, februari 2020, ging TCR (de opdrachtnemer van het leerlingenvervoer) failliet. Besloten werd, los van het lopende aanbestedingstraject, een tijdelijk vervoerscontract tot einde schooljaar aan te gaan met CITAX BV. Hieraan zijn hogere kosten verbonden. Medio maart kwam het leerlingenvervoer stil te liggen als gevolg van de Coronamaatregelen (sluiting scholen).  Op basis van de VNG-richtlijn wordt 80% van de geplande maar niet gereden ritten gecompenseerd. Met ingang van 11 april zijn de scholen in het basisonderwijs het basisonderwijs, speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs weer open gegaan. Ook het vervoer is daarmee weer herstart.

GGD Zeeland
De GGD Zeeland speelt een cruciale rol bij de aanpak van de coronacrisis. In de beginperiode is er vooral
capaciteit  ingezet op het testen en het bron- en contactonderzoek. Dit betekende een vertienvoudiging van het aantal medewerkers. Deze medewerkers zijn uit de hele organisatie betrokken. Daarnaast is extern capaciteit voor artsen infectieziekten toegevoegd. Als gevolg van de coronacrisis hebben veel andere afdelingen hun werk beperkt kunnen uitvoeren. Ook is er veel aan voorlichting gedaan.

Er is een Plan van aanpak opgesteld voor de aanpak bij Veilig Thuis Zeeland. De instroom lijkt af te vlakken. Ook is er een nieuwe manager voor Veilig Thuis Zeeland aangesteld.      

Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 13:07:03 met de export van 07/01/2020 12:57:03