1e Berap 2020

Programma's

Programma 2: Economie

2.1 Economische ontwikkeling
De werkgelegenheid wordt versterkt op basis van samenwerking

Wat willen we bereiken:

Wat gaan we daarvoor doen:

Stand van zaken:

A. Het behoud van onderwijsvoorzieningen door kinderen te behouden voor Nederlandse onderwijssysteem/-keten (en weglek van leerlingen naar België voorkomen).  

A. De inrichting van startgroepen voor kinderen vanaf 2,5 jaar (in kernen langs de grens) en onderzoek naar de vorming van een Beneluxschool.

Vanaf september 2019 zijn startgroepen gerealiseerd in Sluis, Cadzand, Eede en Aardenburg. Hiervan wordt goed gebruik gemaakt.
De startgroepen in Aardenburg, Eede, Sluis en Kustschool zijn vanaf dit schooljaar gestart. Alle startgroepen zijn 5 ochtenden geopend.
Momenteel kiezen niet alle ouders ervoor om hun kind gelijk 5 ochtenden te brengen. Dit hangt vaak van de leeftijd af. Bv een 2-jarige komt in plaats van 2 ochtenden nu 3 en dat groeit naar verloop van tijd naar de 5 dagdelen.
Onderzoek naar de vorming van een Beneluxschool dient herstart te worden. Vanuit het schoolbestuur was eerder aangegeven hieraan vooralsnog geen prioriteit te geven.

B. Behoud van een breed, duurzaam en kwalitatief goed aanbod van voortgezet onderwijs in Oostburg

B. We leveren bestuurlijke en ambtelijke inzet alsmede een financiële bijdrage ten behoeve van de realisatie van het Transformatieplan Voortgezet Onderwijs Zeeuws-Vlaanderen.
De bestuurlijke en ambtelijke inzet betreft het meedenken over knelpunten, politieke lobby en het stimuleren van de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.
Daarnaast heeft u in 2018 een jaarlijkse financiële bijdrage toegezegd ten behoeve van het transitiearrangement voor de duur van 4 jaar. Op grond van de beoordeling van de voortgang stellen we jaarlijks een volgende tranche beschikbaar.

Maandelijks vindt er overleg plaats tussen de directie van het Zwin College en de gemeente. Hierin worden actuele en nieuwe ontwikkelingen besproken. Tweemaal per jaar wordt met alle stakeholders de Monitor Voortgezet Onderwijs ZV besproken.
Het schoolbestuur zal na de zomer uitgenodigd worden een toelichting te verstrekken over de gang van zaken m.b.t. het Transitiearrangement tijdens de vergadering van de Commissie Samenleving/Middelen.

C. De (Zeeuwse) economie versterken via het verhogen van de concurrentiekracht door kennis en innovatie te stimuleren.

C. Via de Economic Board inzetten op duurzame netwerken en samenwerking. Met als doel het stimuleren van de regionale economie en om via een goed functionerend ondernemersloket werkgevers te ontzorgen en wegwijs te maken in de diverse stimuleringssubsidies zoals “Zeeland in stroomversnelling”.

De contacten met de ondernemersverenigingen in de gemeente zijn verder geïntensiveerd.
Onder impuls van het ondernemersloket heeft de gemeente Sluis deelgenomen aan het prestatieonderzoek winkelgebieden van de Provincie Zeeland.
Er heeft afstemming plaats gevonden over de regionale bedrijvenprogrammering en diverse overkoepelende beleidszaken en er heeft afstemming plaats gevonden met Economische Impuls Zeeland.
Er is deelgenomen aan de kennis- en netwerkbijeenkomsten. Onder andere van Stichting Clok en Stichting de Nieuwe Winkelstraat. De stand van zaken m.b.t. deze onderwerpen zal opgenomen worden in het wekelijkse infobulletin voor de raad.

D. Het streven naar een evenwichtige, inclusieve arbeidsmarkt.

D. Met de dertien Zeeuwse gemeenten en VNO/ NCW invulling geven aan de “doe agenda perspectief op werk in Zeeland” en “participeren loont” om de knelpunten op de Zeeuwse arbeidsmarkt op te lossen. Tevens uitvoering geven aan de Zeeuwse bestuursopdracht om de werkgeversdienstverlening in Zeeland te verbeteren.  

De afgelopen jaren is fors geïnvesteerd in de samenwerking in de arbeidsmarktregio Zeeland. Er is sprake van een gedeeld principe dat het door stakeholders samen optrekken tot synergievoordelen leidt. De Doe-Agenda Perspectief op Werk zal worden gebruikt om deze samenwerking en daarmee de professionalisering verder uit te bouwen. Voor de langere termijn is de ambitie om te komen tot een meerjarige visie voor de arbeidsmarktregio Zeeland, met heldere duiding van taken, rollen en samenwerkingsrelaties van publieke en private partijen die hier een verantwoordelijkheid in hebben of willen nemen. Dit moet resulteren in een integrale ketenaanpak waarbij alle facetten vanaf het in beeld brengen van potentiële kandidaten tot het duurzaam plaatsen worden meegenomen. Op 24 juli 2020 is een eerste overleg om de ambities te concretiseren.

2.2 Bedrijfsinfrastructuur
Er is sprake van een gezond vestigingsklimaat voor bedrijven

Wat willen we bereiken:

Wat gaan we daarvoor doen:

Stand van zaken:

A. Voldoende aanbod en benutting van de bedrijventerreinen, waarbij leegstaande bedrijfspanden worden aangepakt.

A. Inzetten op acquisitie van de bedrijventerreinen en uitbreiding van de Vlasschaard in Eede.

Ten opzichte van een jaar terug zijn er heel wat meer opties op de bedrijventerreinen Stampershoek en Deltahoek. De 2 resterende percelen op Technopark zullen in 2020 worden verkocht / in erfpacht uitgegeven aan ter plaatse zittende bedrijven. Ook voor De Vlaschaard is de verwachting dat de 2 resterende percelen nog in 2020 zullen zijn verkocht of in optie uitgegeven.
De uitbreiding van De Vlaschaard is in voorbereiding. Op dit moment wordt fiscaal nader onderzocht op welke wijze deze uitbreiding het beste kan worden vorm gegeven: geheel in eigen beheer of slechts gedeeltelijk.

B. Behoud van detailhandel in de kernen (zowel food als non-food), waarbij rekening  wordt gehouden met de huidige trends  als internetaankopen

B. Uitvoeren van een distributieplanologisch onderzoek om met name de foodsector voldoende mogelijkheden te kunnen bieden.

In overleg ondernemers worden voorbereidingen getroffen om te komen tot een gemeentebreed DPO. Een en ander om ontwikkelingen in onder andere Breskens te onderbouwen.

2.3 Recreatie, toerisme en cultuur
De productiviteit in de toeristische sector wordt in samenwerking met andere sectoren verhoogt onder andere op basis van promotie.

Wat willen we bereiken:

Wat gaan we daarvoor doen:

Stand van zaken:

A. Kwalitatief hoogwaardige en toekomstbestendige (verblijfs)recreatiesector, (rekening houdend met ontwikkelingen als bijvoorbeeld de recreatieparadox) gebruik makend van een goede promotie.

A. Verwerken van nieuw beleid uit de Kustvisie in gemeentelijk beleid en inzetten op promotie van en gastheerschap in zowel de gemeente Sluis als de Zwinstreek.

Verwerking van de uitgangspunten uit de  Kustvisie vindt plaats in de Omgevingsvisie Krachtig verbonden. Tevens worden er afspraken gemaakt over hoe de promotie vorm te geven. Daarbij maken we onderscheid tussen regionale- en streekpromotie.

B. Een goede afstemming tussen toerisme en zorg.

B. Invulling geven aan de verbinding tussen de sectoren toerisme en zorg op grond van het stimuleringsprogramma Gezondheidstoerisme en het project SAIL.

We hebben in februari het stimuleringsprogramma gezondheidstoerisme vastgesteld. De raad is hierover geïnformeerd via de actiepuntenlijst van de commissie ruimte/AB. Hier is een uitvoeringsprogramma aan gekoppeld t/m 2024. Uitvoering is gestart. Dit wordt begeleid door HZ/Kenniscentrum Kusttoerisme en Ademas Projectmanagement.

C. Cultuurhistorie beter benutten in relatie tot het toeristisch product

C. Verbeteren van de samenwerking met culturele instellingen o.a. op het gebied van kennis- en materiaaluitwisseling, promotie en positionering.

1. Tussen musea en andere cultuurinstellingen wordt reeds samengewerkt. Onze inzet is deze samenwerking te intensiveren. Dit onder andere door uitwisseling van informatie, kennis en materiaal (vitrines, panelen, e.d.), gezamenlijke promotie en uitgaven, de opzet van gezamenlijke thema-exposities, afstemming van activiteiten om doublures te voorkomen (data, thema’s) enz

2. In het kader van de herdenking 75 jaar (2019-2020) werd en wordt op een positieve en (zowel organisatorisch, publicitair als financieel) effectieve manier samengewerkt. Daarvoor werd een samenwerkingsforum opgericht, bestaande uit ca. 25 instellingen. De werking van het forum werd actief begeleid door de gemeente. Besloten werd het tijdelijke samenwerkingsforum een structureel karakter te geven. Het komt tenminste twee keer per jaar samen en dient voorts als afstemmingplatform en vraagbaak.   

3. Overigens is de samenwerking niet alleen gericht op een betere samenwerking tussen culturele instellingen onderling, maar ook samenwerking tussen culturele instellingen enerzijds en toeristische instellingen en ondernemers anderzijds.

Deze pagina is gebouwd op 07/01/2020 13:07:03 met de export van 07/01/2020 12:57:03